Sahabat Intim Blog Ini

Friday, January 29, 2010

Tun Mahathir!! UMNO adalah punca Melayu berpecah, bukan PAS atau PKR!

UMNO adalah salah satu alat untuk memecah belahkan Melayu dan lebih buruk lagi, UMNO memecah belahkan Melayu untuk menjaga kepentingan Inggeris dan menjadi "anjing " Inggeris. Dan sekarang UMNO mengatakan bahawa pembangkang telah memecah belahkan Melayu? Jadi, kepada Dr Mahathir, itu yang berlaku sebenarnya.

Ini adalah artikel yang ditulis oleh Raja Petra Kamaruddin didalam Malaysia Today yang telah diterjemahkan oleh GoMalaysian dan di edit oleh Anak Sungai Derhaka. Artikel yang menyanggah kata-kata Tun Mahathir bahawa Melayu telah berpecah kerana PAS dan PKR..

Raja Petra Kamarudin

Melayu berpecah: Mahathir salahkan PAS, PKR
Oleh Shazwan Mustafa Kamal
KUALA LUMPUR, Jan 28 — Tun Dr Mahathir Mohamad (gambar) menuding jari ke arah PAS dan PKR — dua komponen Pakatan Rakyat dengan mendakwa kedua-dua parti berkenaan telah memecahbelahkan masyarakat hanya kerana kuasa.

Malah bekas perdana menteri itu juga berkata PAS dan PKR sebagai kumpulan serpihan daripada Umno yang bertanggungjawab kepada kerja-kerja menjejaskan perpaduan di kalangan orang Melayu.

Ketika bercakap pada majlis “Bicara Perdana” di Perpustakaan Negara di sini, Dr Mahathir berkata adalah satu fakta sejarah Umno merupakan parti politik pertama yang bersatu dan melawan British untuk mempertahankan hak orang Melayu.

Disebabkan kerana perpaduan orang Melayu dalam menyokong Umno menyebabkan British keluar dari Tanah Melayu dan menggugurkan rancangan mereka untuk menubuhkan Malayan Union selepas Perang Dunia Kedua.

The Malaysian Insider
********************************************************************************************************
Mustapha Hussain: Malay Nationalism Before UMNO
(Mustapha Hussain: Negarawan Melayu Sebelum UMNO)

Sejarah Mustapha Hussain, 1910-1957

KMM: Kesatuan Melayu Muda (1938)

Dr Burhanuddin Al Helmi

Dr Burhanuddin, satu nama Melayu yang berfahaman haluan kiri, beliau bukan ahli KMM. KMM hanya menghubunginya selepas seminggu kejatuhan Singapura. Ibrahim Yaakub dan saya telah mewawancarainya sebelum Kerajaan Jepun telah menhupahnya sebagai penasihat dalam hal-hal orang Melayu dan agama. Dr Burhanuddin menerima jawatannya itu. Dia menolak, maka KMM akan membawa Ustaz Abu Bakar Al-Baqir, pengasas lembaga keagamaan, Madrasah Maahad Il Ihyd Assharif di Gunung Semanggul, Perak.

Dr Burhanuddin bekerja di Singapura, tetapi ketika Pemerintah Jepun di Sumatera dan Malaya bergabung, dan Pusatnya berpindah ke Taiping, Perak, maka Dr Burhanuddin juga berpindah. Kita harus memuji Haniff bin Sulaiman, seorang ahli KMM Taiping untuk memperkenalkan Dr Burhanuddin kepada orang awam di Perak melalui perbincangan dan khatbah keagamaan. Hal ini membolehkan Parti Nasionalis Melayu (MNP), penerus KMM, untuk mendapatkan kubu kuat di Perak, ketika Dr Burhanuddin menubuhkannya pada 1945.

Dr Burhanuddin adalah seorang tokoh agama yang luar biasa, yang telah menggabungkan logik ilmu pengetahuan sains dan Islam. Sebelum Perang Dunia II, beliau adalah seorang guru di Singapura dan terlibat dalam politik dari jauh. Beliau telah menulis banyak surat bantah tentang kedudukan Israel di Palestin, dan pernah ditangkap dan ditahan di Balai Polis. Walaupun beliau bukan ahli KMM, beliau sangat terpengaruh dengannya.

Ahmad Boestamam

Menurut kenyataan yang diberikan kepada saya bertarikh 12 November 1975, Ahmad Boestamam, satu lagi nama syohor Melayu yang berhaluankan kiri, menyertai KMM sebelum pencerobohan Jepun. Beliau mengambil alih jawatan Penolong Setiausaha daripada Abdullah Kamil, yang telah meninggalkan Kuala Lumpur. Boestamam menyatakan bahawa walaupun beliau adalah seorang editor daily Majlis, yang dipimpin oleh Ibrahim Yaakub di Kuala Lumpur, beliau tidak pernah dijemput oleh Ibrahim Yaakub untuk menyertai KMM, walaupun dua editor lain (Abdul Samad Ahmad dan Mohamad Salehuddin) telah menyertainya.

Senarai Nama Ahli KMM Yang Saya Tahu

Kuala Lumpur
Abdul Samad bin Ahmad, Majlis, Kuala Lumpur
Mohamad Salehuddin, Majlis, Kuala Lumpur
Ahmad Boestamam @ Abdullah Thani, Majlis, Kuala Lumpur
Mohd. Yassin bin Salleh, Guru Bahasa Melayu, Kuala Lumpur
Hamzah bin Alang, usahawan, Kampung Baru, Selangor
Abdul Rahman Tambi, juru tulis, Kampung Baru, Selangor
Mustaffa Yunus, tukang cukur, Kajang Selangor
Saidi Hashim, pemilik kedai buku, Kajang, Selangor
Ahmad, Pejabat Pertanian, Cheras, Selangor
Hashim bin Mat Dali, Pucung, Selangor
Ahmad bin Mohd. Amin, Pejabat Pertanian, Selangor
Johar bin Kerong, Jabatan Pertanian, Selangor
Rais bin Abdul Karim, Jabatan Pertanian, Selangor
Abdul Rauf, Jabatan Pertanian Selangor,
Hamzah Sanusi, Kuala Selangor

Perak
Tuan Haji Ariffin, Kuala Kangsar
Zainal Abidin bin Kassim, mahasiswa Sekolah Teknik, Kuala Lumpur
Mohd. Nor bin Abdul Shukur, Ipoh
Mohd. Mustaffa bin Ali @ Majid, Ipoh
Aminuddin, Ipoh
Isa bin Sulaiman, Agricutural lulusan Sekolah dan guru Bahasa Melayu, Perak
Pak Cik Ahmad, bekerja sendiri, Taiping
Haniff bin Sulaiman, ejen insurans, Taiping
Mohd. Judin, Jabatan Pertanian, Kuala Kangsar
Junid Mahmud, bahasa melayu guru sekolah, Tapah Road
Tuan Haji Mohd. Yusuf, Batu Gajah
Ahmad Shafik, Gunung Semanggul
Che Abdullah Abdullah Dat atau CD, Sekolah Clifford, Kuala Kangsar (ahli KMM termuda di 17)
Abdul Rahman Rahim
Mohd. Hanafiah Abdul Rahman

Pahang
Mohammad bin Baginda Besar, petani, Bentong
Yahaya bin Hussain, Jabatan Pertanian (kakakku)
The Kamarulzaman bin, Jabatan Pertanian, Bentong

Negeri Sembilan
Jaafar Sidek
Haji Achih bin Mas'ud
Thaharuddin Ahmad
Zubir Salam

Pulau Pinang
Putih Badri bin Chek Mat, Al Mashoor guru
Abu Bakar Mohd Noor, Kelawai
Ustaz Abdul Majid

Kedah
Mohammad Ariff

Melaka
Mohd. Isa Mahmud
Ibrahim Endut
Abdul Hamid Abdul

Terengganu
Abdul Majid bin Haji Mohammad
Ibrahim Tahir
Wan Daud Ahmad (Datuk)

Johor
Haji Abdul Hamid Fadzil Tahir
Ilias Karim
Musa, Pejabat Pertanian, Muar

Kelantan
Abdul Kadir Adabi, penulis
Ibrahim Mustaffa, wartawan

Endnotes Untuk Bab 18

Polis Inggeris J. Birch, yang pernah bertugas di Bagan Serai, Perak dihantar untuk menangkap saya di Taiping, tetapi tentera Jepun telah memaksa Birch untuk berundur. Dia menghala ke Teluk Anson (sekarang Teluk Intan), berharap untuk menangkap Raja Yahaya, seorang Pegawai Polis yang tidak menjalankan tugas tanpa izin, tapi Birch tidak berjaya kerana telah berada di haluan tentera Jepun. Dia dibunuh.

Diterjemahkan oleh Insun Mustapha

Edit oleh Jomo K. S.

*************************************************************************************

Baiklah, anda telahpun membaca kuliah tentang sejarah oleh Tun Dr Mahathir Mohamad, dimana saya telah paparkan di atas. Sekarang, bandingkan sejarah versi Dr Mahathir dengan sejarah saya. Dan, untuk menyokong versi saya, saya telah memaparkan sedikit daripada buku Mustapha Hussain, Malay Nationalism Before Umno (Semangat Kenegaraan Melayu Sebelum UMNO).

Sekiranya anda membaca seluruh isi kandungan buku (yang saya ada), anda akan mendapati bahawa orang-orang Melayu telah bersatu untuk memperjuangkan kemerdekaan daripada British sebelum Perang Dunia Kedua dan sebelum UMNO lahir pada tahun 1946.

Kemudian, Inggeris 'menubuhkan' UMNO. Saya pernah menulis mengenainya, sekitar sepuluh tahun yang lalu, yang telah diterbitkan di Harakah, ketika saya mewawancarai seorang 'pelajar tua' dari MCKK, Datuk Andika, yang meninggal beberapa tahun yang lalu di Kuala Terengganu pada usia 100.

Datuk Andika menceritakan bagaimana dia didorong dan dibiayai oleh Kerajaan British untuk menubuhkan cawangan UMNO pertama di negeri Terengganu, yang berada di Dungun.

Kerajaan Inggeris membenarkan UMNO untuk berkempen tentang Merdeka. Tetapi ketika orang-orang KMM melakukan perkara yang sama, Kerajaan Inggeris menahan mereka tanpa perbicaraan.

Ringkasannya, Melayu sudah bersatu sejak lama. Dan mereka bersatu untuk melawan Inggeris. Tapi Inggeris telah mencipta UMNO. Dan tujuan mencipta UMNO adalah untuk membahagikan orang Melayu dan membunuh KMM.

Strategi ini sangat pintar. Kerajaan Inggeris juga melakukan hal yang sama di Kerajaan Uthmaniyyah, sekiranya anda mempelajari sejarah Arab. Kerajaan Inggeris mencipta strategi yang luar biasa ini disebut 'pecah dan perintah'. Dan ia berjaya di seluruh tanah jajahan Kerajaan Inggeris.

Jadi, kepada Dr Mahathir, itu yang berlaku sebenarnya. UMNO adalah salah satu alat untuk memecah belahkan Melayu. Dan, lebih buruk lagi, UMNO memecah belahkan Melayu untuk menjaga kepentingan Inggeris dan menjadi "anjing " Inggeris. Dan sekarang UMNO mengatakan bahawa pembangkang telah memecah belahkan Melayu?

Biar Profesor Sejarah Khoo Kay Khim membuktikan saya salah.