Sahabat Intim Blog Ini

Sunday, September 25, 2011

UMNO PERAK DAH SERIK , KINI NAK PINDAH KE GERIK

Umno serik di Bukit Gantang, mahukan Gerik pula!
Nampaknya Parti Gerakan terus diperkotak-katikan oleh Umno.Di Pulau Pinang Gerakan menerima cemuhan dan hinaan sejak terlepas Pulau Pinang kepada Pakatan Rakyat dalam PRU-12 dahulu.

Walaupun PM Najib cuba mengangkat kredibiliti parti Gerakan dengan melantik pengerusinya, Koh Tsu Koon (KTK) yang kalah menjadi senator dan seterusnya dilantik sebagai menteri kabinet, namun kecaman dan hinaan semakin rancak bertalu-talu terpaksa diterima oleh KTK yang nampaknya semakin tidak bermaya lagi.

Kini pergolakan tersebut menular ke Perak.Gerakan diperlakukan umpama bola yang ditendang kesana kemari.Menurut laporan terkini, calon Umno mungkin akan bertanding semula di kerusi Parlimen Gerik, yang kini disandang wakil Gerakan, pada pilihan raya akan datang.

Kerusi yang ditandingi Umno itu diserahkan kepada Gerakan pada pilihan raya 2008 selepas kerusi yang ditandingi Gerakan di Parlimen Bukit Gantang diserah kembali kepada Umno. Mungkinkah kerusi Parlimen Bukit Gantang akan diserah kembali kepada Gerakan?

Persoalannya jika benar demikian apakah motif disebalik perubahan tersebut? Parlimen Bukit Gantang telah dimenangi oleh Pakatan Rakyat menerusi Allahyarham Haji Roslan bin Shahrom pada PRU-12 yang lalu, kemudian kini disandang oleh DS Nizar setelah melalui satu pilihanraya kecil pada 7 April 2009 dengan majoriti yang lebih besar mengalahkan Umno iaitu 2,789 undi.Sebelum itu, Allahyarham Haji Roslan memenangi kerusi tersebut dengan majoriti 1,566 undi.

Nampaknya kerusi Bukit Gantang menjadi igauan kepada Umno setelah dua kali kecundang disitu! Umno tentunya serik untuk bertanding disitu memandangkan kedudukan DS Nizar yang semakin diterima oleh rakyat dikawasan tersebut.Umno menyedarinya sebab itu Umno mesti lari dari situ dan memujuk Gerakan jadi Pak Pacak disitu dalam PRU-13 nanti.

Bijak sungguh Umno! Kerusi yang dimenangi di Parlimen Gerik diragut dari tangan Gerakan Apakah Gerakan dikira cerdik jika bersetuju ditempatkan di Parlimen Bukit Gantang sebagai ganti?Nampaknya Gerakan tidak ada pilihan melainkan akur kepada kehendak Zambry untuk jadi Pak Sanggup sahaja.

No comments: