Sahabat Intim Blog Ini

Wednesday, June 23, 2010

KURENGKAN POLIS DAN JANGAN SEWA KEMAH

Kurangkan kehadiran polis dalam PRK(Pilihan Raya Kecil) dan Polis beli kemah sendiri dan jangan menyewa. Bayangkan kos sewa kemah di PRK Kuala Terengganu lebih RM4 juta!
Bayangkan kalau 11 PRK dan berlaku, maka belanja kemah saja berjuta-juta.

Saya sangat terperanjat apabila membaca laporan muka depan akhabr The Star hari itu.Untuk lima pilihan raya kecil terakhir yang dikendalikan iaitu Permatang Pauh, Kuala Terengganu, Bukit Gantang, Batang Ai dan Bukit Selambau, kerajaan telah berbelanja RM33.4 juta!
Sumber: The Star

RM2.4 juta bagi SPR dan RM31 juta dibelanjakan oleh pihak Polis.
Bagi SPR tu kita boleh terimalah, alasan diberikan bagi membayar kakitangan petugas, kos mencetak kertas undi dan yang berkaitan dengannya, pengangkutan termasuk helikopter di Batang Ai dan penginapan petugas. Tetapi mengapa mesti pihak polis berbelanja begitu banyak malah lebih banyak dari belanja SPR sendiri selaku pengurus pilihan raya?

Menurut akhbar tersebut perbelanjaan pihak polis melibatkan kos pusat sementara dan khemah (kebanyakkan yang berhawa dingin), logistik, pengangkutan, penginapan (dah ada khemah, ada pulalagi penginapan), sewa, bekalan letrik dan elaun “outstation”.

Pecahan belanja pihak polis adalah seperti berikut:

* Permatang Pauh RM2.5 juta
* Kuala Terengganu RM11.5 juta
* Bukit Gantang RM7 juta
* Bukit Selambau RM5 juta
* Batang Ai RM5 juta

Teruk sangat ke ancaman keselamatan sehingga pihak polis perlu berbelanja demikian banyak bagi satu-satu pilihan raya kecil? Bagi saya ini menggambarkan seolah rakyat para pengundi kita ganas dan mengancam dalam satu-satu pilihan raya kecil sedangkan hakikatnya tiada pun yang terbunuh atau tercedera dalam pilihanraya-pilihanraya kecil di Malaysia (kecuali di Lubuk Merbau, Kedah apabila petugas PAS dibelasah dan dipukul oleh orang-orang Umno).

Saya merasakan lagi kehadiran kekuatan pihak polis yang “melampau” besarnya itu memberikan imej buruk buat negara malah mungkin juga ia faktor penyumbang kepada kekalahan BN dalam pilihanraya-pilihan raya kecil yang dimaksudkan. Rakyat melihat Umno-BN sengajamahu menakut-nakutkan mereka, sedangkan rekod pilihanraya kecil di Malaysia lazimnya aman dan terkawal.

Kesimpulannya dalam keghairahan pihak SPR dan lain-lain pihak mahu mengurangkan kehadiran rakyat jelata mengiringi calon semasa proses penamaan calon, saya merasakan lebih wajar kehadiran pihak polis dalam satu-satu pilihan raya kecil pun wajar dikurangkan demi menjimatkan belanja. Jangan sampai Malaysia dilihat sebagai “Police State”, kerana kehadiran dan belanja keselamatan yang melampau besarnya ini, sedangkan ancamannya sangat minimal.

p/s- untung la pembekal khemah... sapa laa yg dapat tuu..

No comments: